štvrtok 19. januára 2012

O ľuďoch a recenziách

Na internete sa momentálne rieši istá aféra, ktorá tu už bola vo väčších či menších dávkach v minulosti a to rovno niekoľkokrát. Bloger dostane recenzný výtlačok. Bloger ho prečíta. Blogerovi sa kniha nepáči. Bloger napíše v celej svojej úprimnosti, ako veľmi sa mu daná kniha nepáči. Autor knihy si prečíta recenziu. Autorovi knihy sa nepáči, ako bloger recenziu napísal. Autor knihy sa rozhodne viesť širokosiahlu kampaň na zničenie blogera. Bloger tvrdí, že má na svoj názor právo. Autor tvrdí, že bloger nemá právo zhadzovať jeho knihu. A tak.

Ak viete po anglicky, najprv vám odporúčam prečítať si článok na The Guardian, ktorý zároveň odkazuje na ďalšie kauzy. Ak neviete po anglicky, tak vo všeobecnosti sa v ňom rieši to, kto je vlastne obeť a kto agresor.

Prípad č. 1

Blogerka Stephanie uverejnila recenziu ku knihe Carrier of the Mark. V nej prirovnáva knihu k Twilightu, vymenuváva všetky podobnosti medzi týmito dvoma titulmi a celkovo knihu humorne skopáva pod čiernu zem. Celú recenziu si môžete prečítať TU ale upozorňujem, že je veľmi dlhá. Veľmi. Na túto recenziu zareagovala aj samotná autorka knihy Leigh Fallon a to tak, že blogerku nazvala sprostou kravou a vyzvala všetkých naokolo, aby dávali "like" všetký pozitívnym recenziám aby sa Stephaninina negatívna recenzia nevynímala ako päsť na oko úplne na vrchu a ľudia si ju tým pádom nečítali ako prvú v poradí, ak si na Goodreads rozkliknú info o knihe.

Prípad č. 2

Pred časom začalo vydavateľstvo Harper Teen rozosielať recenzné výtlačky knihy The Selection od Kiery Cass. Ak si na Goodreads dáte podorbnosti o knihe, ako prvá recenzia v poradí sa vám objaví recenzia od istej Wendy Darling. Recenzia je opäť až hriešne dlhá a veľmi kritická napriek tomu, že jej autorka knihu nikdy nedočítala do konca. Situácia sa ostro vyhrotila, keď sa na svetlo sveta dostala konverzácia, ktorú viedla autorka knihy so svojou agentkou a v ktorej nazývajú danú blogerku "bitch" a vymýšľajú stratégiu, ako dostať pozitívne recenzie vyššie na stránke, než je inkriminovaná negatívna recenzia. Konverzáciu si môžete prečítať TU. V zápätí sa strhla vlna nenávisti voči autorke a hlavne jej agentke, ktoré prirodzene nemajú právo odsudzovať človeka pre jeho úprimnosť. Wendina recenzia má v tejto chvíli 567 "lajkov" a 1063 komentárov. Wendy je hrdinka. Wendy je tá, ktorá sa nebála vysloviť svoj názor.

Pred dvoma dňami som cestovala autobusom domov z Brna do Prešova. Musím povedať, že za 5 rokov môjho pravidelného dochádzania tam a späť som nikdy nezažila nejakého vyslovene obťažujúceho alebo problematického spolusediaceho. Takže samozrejme sa nemôžem čudovať, že raz k tomu muselo dôjsť. Pán spolusediaci cestoval z Prahy do Košíc a ja som pristupovala v Brne. Pán mal určite cez sto kíl, ale v momente, keď ma zbadal a zistil, že si chcem sadnúť na miesto, ktoré doteraz okupovala polka jeho zadku a igelitka, prevrátil očami a opýtal sa ma, či akože plánujem cestovať až do Košíc. Proste som mu asi s mojimi 47 kilami pripadala ako ten najhorší scenár, aký sa mu na ceste do KE mohol prihodiť. Usadila som sa na svoje miesto pri okne a zistila som, že od tohto momentu už pre mňa nebude možné urobiť žiaden pohyb. Moje problémy sa však zdali byť malicherné oproti problémom, ktoré mal môj spolusediaci. Nadával na sku*vený autobus a na to, že nabudúce si radšej priplatí za vlak ako by mal chcípnuť v autobuse. CELÚ cestu sa rozprával sám so sebou s použitím nadávok od výmyslu sveta. Nadával na autobusovú spoločnosť, nadával na stewarda, nadával na mňa, nadával na človeka sediaceho pred ním, lebo trochu sklopil sedadlo, nadával na východné Slovensko lebo tam cestoval, nadával na východniarov, lebo žijú na východnom Slovensku. Potom sa spýtal stewarda, kde sa môže oficiálne sťažovať. A potom sa ozval jeden pán sediaci cez uličku, či by nemohol prestať rozprávať, lebo ľudia sa tu snažia spať a nie sú zvedaví na jeho názor. Na čo on povedal, že svoj názor môže prejavovať AKO chce a KEDYKOĽVEK chce. A mal pravdu. 

Žijeme vo svete, kde je vyjadrovanie nášho názoru našim základným právom, našou výsadou. NIKDY by sme si to nemali nechať vziať. Vyššie spomínané autorky a agentky už určite oľutovali svoj počin a nemyslím si, že sa ešte niekedy pokúsia napadnúť niekoho slobodnú reč.

Ak si potrebujete trochu oddýchnuť od čítania, môžete si kliknúť na recenziu hen od Stephanie vyššie (zaručujem, že tam nie je veľa slov). Je to recenzia na grafický román Školy noci. Je k popukaniu. Čo už nie je až tak k popukaniu je, že Stephanie tento grafický román dostala zadarmo od vydavateľstva. Na TOMTO LINKU si môžete pozrieť, čo dostalo vydavateľstvo na výmenu od Stephanie. 

Akonáhle autor vydá knihu, stáva sa majetkom človeka, ktorý si ju kúpi, a ten má právo vyjadriť sa k nej akokoľvek chce. Autor môže s recenziou nesúhlasiť, môže sa ho dotknúť, môže ho raniť, môže ho rozplakať, môže žialiť, že jeho niekoľkoročnú prácu a námahu niekto poslal šmahom ruky do teplých krajín. Môže byť nahnevaný, že niekto vyjadruje svoj zmysel pre humor prostredníctvom kritiky jeho knihy. Ale akonáhle s tým niečo urobí nebude to on, na koho stranu sa spoločnosť postaví. Lebo my si na počiatku 21. storočia viac ceníme slobodu slova ako ľudskosť. Pretože obdivujeme recenzenta, ktorý nedočíta knihu ale napíše na ňu vtipnú recenziu ktorú všetci čítajú a lajkujú a odsudzujeme autora, ktorý si tú recenziu prečíta, ktorý si prakticky prečíta o svojej knihe že je to obyčajný odpad a ktorý v záchvate hnevu, ľútosti alebo čohokoľvek, čo v tú chvíľu cíti, urobí niečo nerozvážne.

Mnohí ľudia si v poslednej dobe vyjadrujú svoje názory bez toho, aby sa pozastavili nad tým, koho sa to dotkne. Čo nám odkazujú? Ak sa nám nepáči spôsob, ako svoj názor podávajú, máme ich ignorovať. Ak sa nám nepáči, že sa chovajú hrubo, že sa povyšujú, že vtipkujú na úkor citov iných osôb, máme ich proste nechať byť a nezaujímať sa o nich tak, ako sa oni nezaujímajú o nikoho okolo seba.
Nemyslím si, že máme inú možnosť. Niekedy sa ale zamýšľam nad tým, čo sa stane, ak sa každý na tejto planéte začne starať len sám o seba a prestane brať ohľad na druhých.

Na záver len toľko, aby ste nezabúdali, že rovnako ako môj spolusediaci v autobuse (ktorý túto možnosť prirodzene nevyužil), aj vy môžete prostredníctvom svojich recenzií vyjadriť svoj názor bez toho, aby ste vyzerali ako hulváti. Možno nebudete mať najslávnejší blog na svete, možno si vašu recenziu neprečítajú tisícky ľudí, ale aspoň zbytočne nezraníte ľudskú bytosť na druhom konci vašej zlosti.

26 komentárov:

  1. toto bolo tak z duše tento článok.... presne toto ma vytáča, že niekto hodí strašne vtipnú recenziu, aká je kniha zlá, návštevnosť stránky na ktorej je recenzia prerazí na maximum, ale vôbec sa nezamýšľa nad tým či tým neublíži autorovi, ktorý nad tou knihou strávil nejaký ten čas snahy, potu a driny. Nehovoriac že recenziou jednotlivca predsa nemáme prehovárať niekoho aby knihu nečítal, alebo niekoho presviedčať že je kniha zlá... je to smutné, že čoraz viac ľudí hľadí len na seba :( a pre svoje dobro dokáže zhodiť niekoho, kto na to, čo dosiahol, drel....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi pekne si to zhrnula, ak mozem davam do pozornosti este clanok Veroniky Roth (autorka Divergencie:) Tiez je vcelku dlhy, ale v skratke ide o to, ze kazdy autor, ktory vstupuje do internetoveho sveta musi byt po cely cas profesionalny, vzdy, straca tak akesi pravo na sukromie, otazka znie co s blogermi? Maju byt aj oni profesionalni? Alebo oni mozu byt len obycajni ludia, ktori si vylievaju dusu na svojich blogoch? Aha a link na clanok http://www.yahighway.com/2012/01/really-long-post-about-authorreviewer.html
    A este moj nazor? Blogeri a recenzenti by mali rozoznavat dve stranky svojej prace/konicka, a to tu profesionalnu, kedy posudzuju text ako dielo-ako autor vystaval zapletku, ae su postavy, a na druhej strane kedy ho vnimaju zo sukromnej stranky, co im ta kniha dala vnutorne-ake pocity v nich vyvola. A nasledna review by mala rozlisovat tieto dve stranky.
    A mozno otazka, knizni blogeri - je to len konicek, alebo zamestnanie? Ak si knihu kupis tak konicek, ak dostanes tak zamestnanie? Hmmm...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Erik: ešte hrozne veľa ľudí berie blogovanie ako spôsob dostať sa ku knihám zadarmo ale myslím si, že každý skôr či neskôr pochopí, že je to hlavne príšerne veľká zodpovednosť. Na jednej strane voči vydavateľstvu (prípadne autorovi), ktoré ti knihu poskytne a na druhej strane voči človeku, ktorý bude moju recenziu čítať a na základe nej tvoriť názor na knihu. Nemôžeme si dovoliť iba kvôli tomu, že sme dostali knihu zadarmo ignorovať fakt, že je napríklad nudná, nedáva zmysel, je úplne o niečom inom, než uvádza anotácia a pod. My to jednoducho musíme určitým spôsobom v našej recenzii vysloviť. Otázka je, ako to vyslovíme. Vtedy sa ozýva môj pocit zodpovednosti voči vydavateľstvu a radšej recenziu sformulujem miernejšie, snažím sa kritiku vyvážiť aspoň trochou chvály a pod.

    A čo sa týka odpovede na tvoju otázku: Myslím si, že my blogeri by sme mali plniť hlavne tú potrebnú peer-to-peer funkciu a teda brať recenzovanie hlavne ako koníček, ktorý pomáha ľuďom ako sme my (hlavne našim rovesníkom) zorientovať sa medzi knihami. Ale zasa či už nadviažeš spoluprácu s vydavateľstvom alebo nie, vždy by to malo byť aj o pocite zodpovednosti voči druhým - autorom, vydavateľom, iným čitateľom, ktorý očividne mnohí nemajú.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Judit: nádherný článok a vôbec nevadí, že je dlhý, napísala si v ňom úplnú pravdu od začiatku do konca.

    Erik: pokiaľ bloger dostane knihu od vydavateľstva zadarmo, tak si myslím, že je to spôsob odmeny za službu ktorú poskytne bloger vydavateľstvu. Aby sme sa chápali, áno podľa mňa je istý druh zamestnania. Čiže blogery by si mali asi rozmyslieť čo vravia a možno svoj názor povedať trošku profesionálnejšie.

    Tak ako píše Judit, môžeme na knihu napísať aj negatívnu kritiku, ale musíme vedieť kde sú medze slušného správania. Na druhú stanu, by mali byť možno vydavateľstvá opatrnejšie a mali by si najskorej preveriť blogerov, ktorím posielajú knihy zadarmo. Pretože povedzme si úprimne, niektoré recenzie ktoré sa objavili aj na slovensku alebo v Čechách nestáli za nič a pritom to boli recenzie za odmenu.

    A teraz som zabudla čo som ešte chcela, hmm keď ma to napadne dopíšem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Svoboda názoru je důležitá, ale stejně tak je důležitý způsob, jak své názory prezentujeme. V poslední době se valná většina lidí vyjadřuje afektovaně a přehnaně impulzivně a vymlouvá se na upřímnost. Ano, někdy se může stát, že i sebelepší formulace se dotyčnému nelíbí, na druhou stranu říkat ze srdce milé, dušipohlazující komplimenty NENÍ zbabělost a lezení do zadku. Naopak právě v této době, kdy si v komentářích na internetu i v poznámkách reálu, vyléváme zlost ze špatné známky/připáleného oběda/ujetého autobusu, právě teď je milá upřímnost hodná idealistů.
    Na konec bych řekla, že jednou jsem šla po městě a náhodou jsem zaslechla jednoho pána nadávat na celý český národ. JEN PROTO, že ho zarazilo chování řidičů na silnici, urazil mě, celou moji rodinu, všechny mé české přátelé i naše předky.
    Svoboda slova, moci protestovat proti spáchanému zločinu je k nezaplacení! A stejně tak i moudrost, tolerance a takt!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Autor knihy jde na trh jako každý jiný pracující a prodávající. Musí počítat jak s klady, tak negativy. To, že ho to rozesmutní je věc osobní a recenze jako takové začaly vznikat kvůli knižní (obchodní) propagandě. Ošklivé? Ano. Pravdivé? Ano. Nelidské? Poměrně často. Ale i to lidství má pak své meze, jen by se nikde nemělo objevovat právě to, co už pisatele nestaví do role člověka, ale hovada. Většina lidí si musí knihu koupit (nedostane ji jako recenzák) a knížek je mnoho - recenzenti mu mají říct, jestli za to stojí více tahle či tahle kniha. Ona je taky recenze a recenze a já znám naštěstí jen jednoho recenzenta, kterému se skoro nic nelíbí. Každý má právo na to, aby se rozhodl, že zrovna tahle kniha bude patřit mezi těch jeho 10 nejhorších v životě.
    To mám při svých recenzích přemýšlet nad tím, co by tomu asi řekl autor, že se mi kniha nelíbí? Já budu raději přihlížet ke svému názoru, protože pak ke mě přijde holčina, čo si může za vysvědčení koupit nějakou knihu a když nebudu hodnotit spravedlivě, tak jí nakonec třeba "doporučím" i knihu, která se mi vlastně vůbec nelíbila - ale přeci teď na mě aspoň bude autor a nakladatelství koukat pěkně. Co je mi do toho, že rodiče téhle holky jí koupí knihu jen 4krát do roka... a sama nemá z čeho si našetřit Ne tohle taky není správný postup...
    A s tím pánem v autobuse mi to nepřijde jako dobrý příklad k porovnání tohoto, protože to už překračuje právě ty meze lidství a jde až k hulvátství. On je totiž taky rozdíl říct, ta kniha je hnusný, chce mi z ní blít a tato kniha postrádá jakoukoliv jiskru... Nesmíš to brát zase tak moc obšírně :))
    Mě přijde především hloupé stavět na jednom jediném názoru. Občas narážím na ty, kteří nemají problém dát 5* každé druhé knize a tomu ostatnímu dát *4... a to mi opravdu nikdo nenakuká, že se pohybuji ve světě samých úžasných knih. Jako sen pěkné, ale realita je jinde. Dokonalých autorů je jen málo... stejně tak je málo knížek, které by se líbily všem a naopak... Slunce svítí na jednu stranu planety jen určitý čas ;))

    Ale v zásadě jednoduše jak tu zaznělo... chce to vyjadřovat svůj názor v mezích slušnosti a rozlišovat pak taky recenzenta a obyčejného čtenáře... protože ten kdo za knihu zaplatí má rozhodně právo na to, očekávat od ní, že investice za něco stojí...

    A pokud vím, tak i ty se třeba Judit bavíš u recenzí, kde je použita ironie a sarkasmus. To zase záleží na tom, jestli s názorem souhlasíš a nebo si někdo dělá legraci z knihy, kterou máš ráda. Pak si s autorem recenze jistě aspoň vyměníš názor a možná se dostaneš až k tomu, že se ho budeš snažit přesvědčit o tom, že nemá pravdu... takže jaképak copak, že má každý právo na svůj názor. My už snad ani nežijeme ve světě vlastních názorů, protože jen málo lidí nám ho nechá, pokud s ním nesouhlasí. Žijeme spíše ve světe, kde je běžné VYMĚŇOVAT si své názory :)) Taková je demokracie, ne slepá a ignorující... přehlížející... ale živá a diskutující.
    Třeba Luu takové veselé recenze taky píše, já si někam taky něco takového zasadím, ale stále jsme slušní tak proč ne... nepíšeme přeci strohé věci do školy. Pokud bude recenze nudná, nemusí se chtít čtenáři ani do knihy... já bych třeba jako autor knihy zase nechtěla všude slyšet jen chválu, to pak snad musí být každému jasné, že je něco špatné... (někdo mě tahá za frňáček? maže medíček po bradě?) právě ty negativní názory mohou posunout autora dál a pokud je to taková ta milá ironie, tak se může u recenze i pobavit :))
    To, že autor někde vyjel? Ať si klidně někde s kamarádem zanadává, ale veřejně by se takové urážení objevovat nemělo... to máš jako v politice, proč by si někde na zahradě nemohli dva kravaťáci vyříkat, co se jim nelíbí? jenže je třeba oddělit co je osobní a co "profesionální" ... v tom je myslím to pravé lidství :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Luc: Super si to vystihla s tým, že je aj zodpovednosťou vydavateľstva zistiť si, komu svoju knihu posiela. Myslím, že povaha blogera je až veľmi vystavená na svetlo sveta prostredníctvom jeho blogu, takže nie je problém zistiť si, čo môže od jeho recenzie očakávať. Čudujem sa, že týmto dvom dievčatám vydavateľstvá stále knihy posielajú.

    Storycollector: Vlastne si zhrnula, čo som písala, takže bodaj by som s tvojim názorom nesúhlasila :) ale napísala si to pekne, ja som sa v článku sústredila hlavne na tú stránku humanity ale samozrejme sloboda názoru nie je v žiadnom prípade nepodstatná.

    Abyss: Nuž reagovať na všetky časti tvojho komentu nemám síl, len by som chcela povedať, že si to brala ešte asi trochu viac obšírne, než ja. Nerada by som začala rozoberať VŠETKY negatívne recenzie či VŠETKY negatívne komenty. Mne išlo o okomentovanie tohto extrému a o poukázanie na to, že tieto dve dievčatá (a niektorí ďalší) si na takomto štýle stavajú reputáciu a že tieto blogy sú obdivované. Všetci sme už určite aspoň raz v živote napísali uštipačnú recenziu alebo si verejne vystrelili z nejakej knihy. Tak ako sme už všetci určite raz na niekoho vybehli, keď sme mali zlú náladu. Môžeš to zovšeobecniť, poslať význam môjho článku do teplých krajín a začať nekonečnú debatu na tému "Nikto nie je dokonalý" a "Nič nie je také, ako sa zdá" a ale aj tak si dovolím myslieť, že je rozdiel medzi mnou a Stephanie, alebo Luu a Wendy.
    Na druhej strane by som vyzdvihla tvoj pekný postreh že normálny človek si vždy prečíta viac recenzií a nenechá sa ovplyvniť jednou zlou. Čiže dá sa skonštatovať, že samotná výsmešná a extrémne negatívna recenzia nijako zvlášť neovplyvní čitateľov názor, na druhej strane zraní autora. Aký je potom jej význam?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Každý má právo na vyjádření svého názoru, jenomže je taky potřeba aby všichni znali meze, na jednu stranu čtenář se o knížce, která se mu nelíbila, nemusí zrovna vyjadřovat jako o sr-čce, na druhou stranu ani autoři by se o svých čtenářích neměli vyjadřovat vulgárně, protože sami určitě také četli knížky, které se jim nelíbily. Ale nebrala bych jim ani právo vyjádřit názor na hodně kritickou recenzi svojí knížky, určitě nad ní strávili spoustu času, věnovali jí spoustu energie a je pro ně jako jejich potomek a kdo by nebránil své dítě nebo (dle svého názoru) dobře odvedenou práci? Spousta z vás tu zmiňuje autorovu profesionalitu, já myslím že autor profesionál v prvé řadě píše, zachovávat za všech okolností klid mají v popisu práce politici, myslím také že autor profesionál by měl vědět, že za úspěch vděčí čtenářům a měl by jim taky prokazovat patřičnou úctu a to i těm špatným. A domnívám se, že u mnohých autorů jejich nepřiměřené reakce na negativní recenze rozbouřily přesně takovou vlnu jakou autor rozbouřit chtěl, i špatná reklama je reklama. Vy byste si nepřečetli knížku, jejíž autor by se za ní pral do roztrhání těla? Já jo, už jen ze zvědavosti. A ještě se zastavím u recenzentů, kteří dostávají od nakladatelství výtisky výměnou za recenzi. Upřímně bych takovou recenzi brala mírně s nadhledem, protože přece jenom takový recenzent musí knížku pochválit, jinak by s ním nakladatelství ukončilo spolupráci, kolikrát dám proto raději na názor diskutujících pod samotnou recenzí.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. dodala by som, že aj z opačnej strany sa stáva, že recenzent napíše negatívne dojmy z knihy a pritom je pre iného čitateľa tá istá kniha výborná...ale to som sa dostala asi znova k tomu, že normálny človek si vždy prečíta viac recenzií a nenechá sa ovplyvniť jednou zlou ... no ak spraví recenzent doslova taký boom ako tá recenzentka, o ktorej sa tu bavíme, majú všetci ten negatívny názor na očiach a tie negatíva prevládajú a bijú do očí až mám pocit, že sa viacerí nechajú pohltiť a jednoducho knihu do rúk nevezmú... a všetci sa nechajú zviesť s davom a možno potom aj tá autorka je právom nespokojná, že jej to tam svieti a jej práca prišla na zmar a 3/4 ľudí čo si tú negatívnu recenziu prečíta sa radšej obráti na inú knihu... ľudia sú rýchlo ovplyvniteľní

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Anonym: Tá vec s knihou ako autorovým dieťaťom napadla presne aj mňa :D Niekedy rozmýšľam, kto je v boji medzi autorom a kritizujúcim recenzentom viac oprávnený na neprimeranú reakciu. Autor, ktorý si v podstate bráni svoje "dieťa" alebo recenzent, ktorý si bráni svoju urazenú pýchu, lebo ho niekto nazval škaredo? Samozrejme v žiadnom prípade nie je v poriadku, keď autor nazve blogera bitch, ale ešte stále to viem lepšie pochopiť než to, čo vedie blogera k napísaniu tak nenávistnej recenzie.

    Čo sa týka recenzných výtlačkov, nevedela som, že aj také veci, ako zrušenie spolupráce kvôli zlej recenzii existujú. ja som sa s tým ešte nestretla ako osobne tak aj z počutia. Ale nehádam sa, že tento jav neexistuje :) Čo si však nemyslím je, že bloger musí knihu pochváliť. Nevyžaduje sa to od nás a my to ani nerobíme. Ja dám vždy knihe zaslúžený počet hviezdičiek a negatíva vymenujem. Akurát kde beriem ohľad na vydavateľstvo je spôsob, akým svoju recenziu podám. To však u mňa vlastne ani nie je výsada recenzných výtlačkov. robím to tak prakticky takmer u všetkých kníh. Nepoznám však osobne nikoho, kto by úmyselne zastieral pravdu o knihe len preto, lebo ju má zadarmo.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Luce: Amen :D Ja by som sa z toho lepšie nevykoktala.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Já blogera asi taky nechápu víc, já bych tolik času (přečtení a napsání recenze) něčemu co se mi nelíbí nevěnovala. Nevím, možná mi to jen přijde, ale u jednoho konkrétního recenzenta mi připadá, že knížky které dostane k recenzi hodnotí mnohem pozitivněji, než knihy, které si sám zákoupí, u těch je kritičtější, nemyslím nijak extrémně výrazně, to zase ne, ale rozdíl tam je. Jestli je to jen jeho snaha vydavatelství se zavděčit, nebo mu tímto poděkovat nevím, jen jsem si tohoto jevu všimla.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. To si aj ja myslím, že veľakrát vyzerajú recenzie na recenzné výtlačky trochu inak než recenzie na bežné knihy. A určite s tým bude mať niečo spoločné to, (ako som už spomínala aj vyššie) že bloger cíti určitú zodpovednosť aj voči vydavateľstvu, ktoré mu knihu poskytlo. Tá recenzia je miernejšie podaná, ale nemyslím si, že by recenzent písal, že nejaká kniha bola úžasná aj keď to bola blbosť len preto, aby sa zavďačil vydavateľstvu. ide predsa aj o našu reputáciu :) Aj keď samozrejme, asi to nemôžem zovšeobecniť na každého. Kto vie, možno to niekto vážne robí. V tom prípade ale škodí sám sebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Judit: Co se toho významu týče, tak ty přeci nevíš, jestli budeš další v řadě nebo první komu se kniha nelíbila :)) Proto nečtu jiné recenze dříve, než napíšu tu svojí, nerada bych šla neúmyslně s davem. :)) Ono není zase úplně na škodu, že jsou tyhle holky jiné, vždyť každý, kdo je tedy zná... protože jak ty říkáš "jsou známé"... musí vědět, jak se prezentují a ví, co od nich čekat. Pokud nějakou knihu zase pochválí, tak to pak musí být pro autora úspěch... a tak na své straně jistě musí mít i ty autory, které potěšilo, že právě jejich kniha se dostala k těm, které u nich obstály :))
    Vždyť i u nás (nevím jak u vás) je několik známých recenzentů, kteří když knihu uznají kvalitní, tak je to víc, než kdyby ji pochvalovalo celé bux4u, tak to prostě je a bude, nic s tím neuděláš... na tuhle úroveň se musí každý vypracovat. Jestli se to holkám povedlo, tak za tím asi něco být musí. :D (Jinak jako já k nim nějak nechodím, takže vycházím z toho, co tu píšeš ty - tedy že jsou známé a lidi je mají rádi...)
    To je jako když naopak víš, že někdo neustále knihy jen chválí, taky se k němu přijdeš jen podívat, pobavit... Snad nejsme úplně blbý... nebo tedy většina snad ne a ti kdo jsou, tak ti by stejně ani nepoznali, jestli je kniha dobrá nebo špatná.
    Pokud to bereš jen na tyhle holky, tak proč ne, ale zase je v článků hodně odkazů na "běžnou realitu", takže je pak možné brát to takhle na všechny... přeci jen píšeš "že mnoho lidí se v poslední době vyjadřuje tak a tak a nepozastavuje se nad tím, jak na jiné jejich názor zapůsobí... atd atd..." :))) Takže je pak pochopitelné, že reaguji jak reaguji, já ti do hlavy holt nevidím a z tvého vyjádření myšlenek vyplývá něco jiného :)))

    No a souhlasím v tom, s tou zodpovědností u RC, tak by to mělo být.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. k recenzetkam: mne osobne sa tie recenzie pacia, aj od Wendy aj od tej druhej, nemyslim ze su uplne nenavistne, len vyjadrili svoj nazor, obe recenzie by zapadli prachom, nebyt nadmernej aktivity autorky a jej agentky, okrem toho som si na GR vsimol, ze pri vacsine skvelych knih, sa na prvych miestach nachadza aj 1-2 negativne recenzie, preco? lebo vsetkym, ktory su knihou znechuteny, alebo ju ani nedokazali docitat ta recenzia imponuje a lajknu ju, je to jednoduchsie ako sa nadlho rozpisovat o knihe ktora sa vam nepaci a ste nou znechuteni. Naproti tomu vsetci co su nou nadseni napisu vlastne siahodlhe arie na danu knihu. Treba brat do uvahy ze na GR su aj profesionali-blogeri aj obycajny plebs.

    ad autori a ich dietata: kazdy jeden autor zaradom si mysli, ze jeho kniha je najlepsia, ze on najlepsie vystihol to co chcel povedat a nikto uz lepsie nevie, kazdy jeden a bez vynimky. To vsak neznamena ze je to naozaj dobre dielo z objektivneho hladiska. Autor musi ratat aj s negativnou recenziou-reakciou, taky je proste zivot, nikomu sa nikdy nepaci vsetko, nemame univerzalny vkus. Ak uz chce autor vyvyjat nejaku aktivitu, nech sa pusti do tvorivej diskusie, alebo nech len podakuje danej osobe za nazor. Autor ktory sa silou mocou bije za svoje dielo, este k tomu s agentkou, u mna skoncil/a. Takisto si nemyslim, ze do slovnika autora na verejnosti patria slova ako bitch a pod., v dnesnej dobe su vsetci na internete pod drobnohladom, na verejnej citacke, ci na podpisovke by si to autorka povedat nedovolila, tak preco tu? Je to to iste, je rovnako sledovana. Kazdy autor (ci uz literarneho diela, alebo obrazu ci hudby) sa bude za svoje dielo/dieta bit, mna by skor oslovil ten, ktory prijme aj negativnu recenziu a podakuje za nu.

    ad az take negativne recenzie: je to uplne bezne aj u mna, staci aby som sa na knihu namotal, len trochu, nakoniec ju po dlhom dostanem do ruk, a je to uplne zle, a teraz po vsetkych strankach, stalo sa mi to asi pred 3 mesiacmi s knihou Ribblestrop, druhy diel vyhral cenu dennik Guardian za najlepsiu detsku knihu alebo nieco podobne. Ja som otvoril prvy diel a na 50 strane som knihu odlozil. Sposob pisania nezodpoveda cielovej skupine, obsah nezodpoveda cielovej skupine, velkost pisma nezodpoveda cielovej skupine, tak si myslim ze oukej, pomylili sa, je to pre starsich citatelov, ale dej nie je tak vystavany, na tu knihu som sa strasne tesil, myslel som si, ze mi pohladi dusu, a ponorim sa do nej - este stale ma strasi na policke, lebo jej chcem dat druhu sancu - naproti tomu to bolo uplne sklamanie od zaciatku az po 50 stranu, zo 450tich, neviem ci sa k tomu niekedy dostanem, a ci az ku koncu, a presne tak som skoncil s hodnotenim 1*, because "I didn’t like it". Jednoduche.
    Aj kniham ktorym davam 5* by som vedel co to vytknut, ale toho dobreho bolo tak vela, ze na to co mi vadilo zabudam, tu to bolo naopak.

    Knihy su detmi spisovatelov, oukej, ale len dovtedy kym ich maju u seba v sufliku sa o ne mozu starat, cibrit ich a vylepsovat, akonahle ich pustia von, musia sa spoliehat na rady zvonka. A ak je to uz nakoniec na papieri, vytlacene a zviazane, dieta je uz pripravene na zivot a ide vlastnou cetou, cestu ktoru dlazdia citatelia svojimi nazormi, recenziami, odporucaniami medzi sebou a autor uz nema na knihu ziaden dosah, spravil pre nu to najlepsia a mal by len sledovat ako sa jej dari v surovom svete. A mal by sa poucit z chyb, ktore pri nich spravil, podobne ako z nasich chyb ucime my a nasi rodicia.
    Asi tolko som chcel...

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Judit: Co se toho významu týče, tak ty přeci nevíš, jestli budeš další v řadě nebo první komu se kniha nelíbila :)) Proto nečtu jiné recenze dříve, než napíšu tu svojí, nerada bych šla neúmyslně s davem. :)) Ono není zase úplně na škodu, že jsou tyhle holky jiné, vždyť každý, kdo je tedy zná... protože jak ty říkáš "jsou známé"... musí vědět, jak se prezentují a ví, co od nich čekat. Pokud nějakou knihu zase pochválí, tak to pak musí být pro autora úspěch... a tak na své straně jistě musí mít i ty autory, které potěšilo, že právě jejich kniha se dostala k těm, které u nich obstály :))
    Vždyť i u nás (nevím jak u vás) je několik známých recenzentů, kteří když knihu uznají kvalitní, tak je to víc, než kdyby ji pochvalovalo celé bux4u, tak to prostě je a bude, nic s tím neuděláš... na tuhle úroveň se musí každý vypracovat. Jestli se to holkám povedlo, tak za tím asi něco být musí. :D (Jinak jako já k nim nějak nechodím, takže vycházím z toho, co tu píšeš ty - tedy že jsou známé a lidi je mají rádi...)
    To je jako když naopak víš, že někdo neustále knihy jen chválí, taky se k němu přijdeš jen podívat, pobavit... Snad nejsme úplně blbý... nebo tedy většina snad ne a ti kdo jsou, tak ti by stejně ani nepoznali, jestli je kniha dobrá nebo špatná.
    Pokud to bereš jen na tyhle holky, tak proč ne, ale zase je v článků hodně odkazů na "běžnou realitu", takže je pak možné brát to takhle na všechny... přeci jen píšeš "že mnoho lidí se v poslední době vyjadřuje tak a tak a nepozastavuje se nad tím, jak na jiné jejich názor zapůsobí... atd atd..." :))) Takže je pak pochopitelné, že reaguji jak reaguji, já ti do hlavy holt nevidím a z tvého vyjádření myšlenek vyplývá něco jiného :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. uff prekúsať sa všetkým týmto bolo na dlhšie, hlavne čo sa týka komentárov... a čo k tomu chcem povedať ja?
    áno každý má právo na svoj názor, ale mal by sa zamyslieť nad tým ako ho bude prezentovať. Dá sa to prezentovať vtipne a ironicky a pritom nezraniť daného autora tak že by sa chudák šiel najradšej obesiť. Vo všetkom treba s mierou. Nehovorím, že musí recenzent knihu ospevovať len preto, že ju ospevujú všetci alebo ju dostal od vydavateľstva, no vždy sa dajú nájsť na knihe aj pozitíva, ktoré to aspoň trochu zmiernia, aby si čitateľ mohol sám vybrať či negatíva pre neho prevyšujú pozitíva. Lebo každý má právo na svoj názor a to znamená, že si o tej knihe nemusí nutne myslieť to čo daný recenzent a ten by v rámci objektivity, ktorá sa u neho predpokladá, mal spomenúť aj negatíva aj pozitíva...
    V poslednej dobe si totiž ľudia neuvedomujú že akcia vyvoláva reakciu... a silná negatívna akcia vyvolá silnú reakciu... to sú základné zákony, lebo ak máme všetci právo na názor tak isto máme právo na obhajobu. A majú ju aj autori voči extrémne nepríjemným recenzentom. Druhá vec je, ako reagujú. Mali reagovať trochu miernejšie, resp. sa vyhnúť vulgarizmom. To bola ich zásadná chyba. No je to niečo čo stvorili, dali do toho kus seba a teda majú právo sa obhajovať. No tak isto ako u recenzentov je treba sa zamyslieť nad tým, ako to podať, hlavne na verejnosti - internete. Nadávať môžu medzi svojimi, ktorí ich jednoznačne podržia a kde to nebude použité proti nim, na verejnosť už by sa mala posúvať len upravená, miernejšia verzia...
    Na zhrnutie: treba rozmýšľať predtým než niečo vypustím verejne na internet, lebo to môže spôsobiť nechcené dôsledky

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Erik: Ja sama píšem a určite si nemyslím, že moje dielo je najlepšie a najúžasnejšie. Skôr mám pocit, že tomu stále niečo chýba a raz za čas mám sto chutí to celé vymazať. Ale keď človek nad niečím dlho sedí, tak sa ho negatívne kritiky občas dotknú. I mňa sa kritika dotkla, pravda, ale naučila som sa ju brať s nadhľadom a hodnotiť ju ako plus. Ale niektorí autori možno začínajú s tým, že si ich dielo prečítajú dvaja najlepší kamaráti, mama, vyspievajú ho do nebies a kritika žádná = znášajú to ťažšie, keď ich kniha uzrie svetlo sveta a zrazu sa na nich hrnie jedna negatívna kritika za druhou. A plus - kritika je fajn, ale musí byť podaná tak správne. Človek by sa po jej dočítaní nemal cítiť, ako najväčšia špina :) Len to som chcela :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ja som ti tiež išla Erik niečo napísať ale v podstate to už za mňa povedala stormy (s tým rozdielom, že ja nepíšem knihu). Máš vo všetkom pravdu, ide len o to, že nech sa snažíš preniesť cez negatívnu kritiku ako len chceš, si predsa človek a taká vec ako tisíckrát lajknutá jednohviezdičková recenzia ktorá si robí srandu z tvojej knihy ťa proste zamrzí či chceš alebo nie a preto si myslím, že by sme z toho ľudského hľadiska mali vážiť slová, ktoré iných zraňujú.

    A ešte menšia poznámočka k Wendy - ona naozaj nemá až tak brutálne kritickú recenziu, tam len ide o to, že knihu nikdy v živote nedočítala, dokonca nedošla ani do polky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Nechcem sa veľmi vyjadrovať k samotným komentárom lebo by toho bolo hrozne veľa, ale budem reagovať na Erikov. Ja osobne recenzné výtlačky nedostávam velmi často, ale myslím si, že keď vám niekto poskytne knihu zadarmo máte k nemu určité záväzky. V recenziách sa riadim pravidlom troch. Väčšinou sa snažím nájsť aspoň tri pozitívne veci ako opzitum voči trom negatívom takže aj keď sa mi knižka nepáči nikdy nie je recenzia vyslovene negatívna :)

    A niekto kto píše, musí počítať s tým, že knižka sa nebude páčiť všetkým. Okrem toho kritika predsa pomáha rozvíjať sa nie? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Tohle je těžké posuzovat podle pár příkladů a říkat, kdo je vinen a kdo oběť, kdo by se měl jak zachovat. Ano souhlasím s tím, že když se chci prezentovat někde na netu, psát recenze na výtisky, které dostanu od nakladatelství, tak bych měla vědět, co je slušnost. Já schvaluji kritické recenze, člověk v recenzi vyjadřuje svůj názor, když napíše, jak je skvělá, tak si jí každý koupí a bude zklamaný a proviní se lží, ale neschvaluji, když někdo napíše třeba : to byla taková kravina, bože jak to mohl někdo napsat a podobně, měl by stručně, jasně a slušně říct, proč se mu to nelíbilo. Třeba ta recenze na tu knihu podobnou Twilight mi přišla docela v pohodě a tím se dostáváme k autorům. Autor když něco napíše a hodí do světa musí počítat s tím, že ne každému se to bude zdát tak skvělé jako jemu, chápu, že se těžko snáší kritika, ale i on by měl být schopný se k tomu vyjádřit slušně a hlavně argumentovat, vysvětlit to co je mu vytýkáno a ne aby napsal že je to děvka, kráva a podobně, to si může říkat doma u stolu. Takže rozsoudit tohle je dost těžké,na každé straně je kus oběti i vinny :) Jinak hezký námět na článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Nedá mi nezapojiť sa. Popravde, v tomto stojím na strane Wendy a Stephanie. Wendy poznám, jej recenzie čítam a musím povedať, že ona nikdy nie je zámerne hnusná, tak ako ani v tej už spomenutej recenzii nie je, jednoducho len vyjadrila svoj názor, toť vše. A nechápem, čo všetci máte s tým, že keď knihu nedočítam, nemám právo ju hodnotiť. Veď to, že recenzistka knihu nedokázala ani dočítať, je akurát tak ďalším ukazovateľom kvality knihy. Mala by sa snáď trápiť a dočítať to len kvôli tomu, že posledných 50 strán bude možno lepších?
    Od Stephanie som už tiež čítala nejaké tie recenzie a tiež sa mi nezdalo, že by to preháňala a plus k tej Škole noci, ona nedostala knihu zdarma, dostala len 6-stranové preview, čo je dosť veľký rozdiel.

    Ale zase v podstate s tvojím článkom do určitých medzí súhlasím, len si myslím, že si nepoužila dobré príklady na to, čo si chcela povedať. :) Uznávam, že niektorí recenzisti už vážne prekračujú hranicu, ale stáva sa to málokedy a tieto dve holky by som sem rozhodne nezaradila. Ja za prekročenie hranice považujem väčšinou až to, keď recenzent uráža priamo autora, pretože čitateľovi sa kniha môže nepáčiť, je to jeho vlastný názor, nemusí tiež uvádzať žiadne pozitíva, hlavne keďže u niektorých diel možno ani žiadne nenašiel, ale v každom prípade by nemal byť vulgárny.

    A súhlasím s Abyss. Vo všetkom :) Jediné, čo k tomu dodám je, že recenzie ľudí, ktorí neustále dávajú vysoké hodnotenia už ani nečítam, pretože pre mňa nemajú žiadnu výpovednú hodnotu.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Simcsa: Určite existujú oveľa horšie a extrémnejšie prípady ako Stephanie a Wendy ale ja som chcela adresovať recenzie, ktoré celú tú aféru rozpútali, tak mi prišlo zmysluplné, použiť ich.

    Určite by sa nikto nemal trápiť a nasilu čítať knihu. To som ani nikde netvrdila. Čo tvrdím ja a čo je môj názor je, že ak prečítaš 20% z knihy, je neférové hodnotiť ju ako celok. Nechcem sa však hádať s tými, čo tvrdia opak, len ja si to takto myslím :) Stephanie nie je útočná a nevyzerá ako zlý človek, ktorý chce niekomu naschvál ublížiť. Ona je len z môjho pohľadu recenzent, ktorý si na knihách, ktoré sa jej nepáčili buduje reputáciu ohromne vtipnej recenzentky, a napríklad pre mňa zas tieto recenzie nemajú žiadnu výpovednú lehotu, lebo títo ľudia veľmi radi zveličujú aby ich recenzia vyzerala dobre a smiešne.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. pekný článok :) síce nie som zbehlá v tejto sfére recenzií a blogov, ale radšej si prečítam naozaj dobrú recenziu ako článok, kde sa hodnotí obal knihy, kde farba mala byť iná alebo okraje viacej vrúbkované, kde to je potom hlavný dôvod na zníženie hodnotenia knihy :D
    Mnoho ľudí, mnoho chutí, hurá slobode názoru, ale nemalo by sa zabúdať, že tá naša "sloboda" je už od vzniku ukradnutím kúska "slobody" niekoho iného.
    STina

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Žijem v zjednotenom štáte. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, takže jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť