streda 22. septembra 2010

Keď vám vlkolaci lezú z uší a upíri z nosa...

Niektorí (dokonca z času na čas aj ja) už možno máte po krk príbehov o upíroch, vílach, duchoch a iných nadprirodzených bytostiach. Dnes vám preto predstavím 2 knižky od mojej obľúbenej autorky, ktoré sa zaradzujú do kategórie YA contemporary. Slovo contemporary by sa dalo preložiť ako súčasný, dobový a označujú sa tak prevažne knihy, v ktorých sa namiesto dilemy či si má istá bruneta vybrať medzi trblietavym upírom a sarkastickým vlkolakom riešia každodenné problémy teenagera plus niečo navyše. Stále to má pomerne veľa spoločného s paranormálnymi YA (ktoré by sa tiež za určitých okolností dali nazvať súčasnými), no zásadný rozdiel je práve v stupni reálnosti.
Knihy, o ktorých bude nasledujúce riadky reč, sú dielom americkej autorky Simone Elkeles a aj keď každý diel opisuje iný príbeh, dohromady tvoria trilógiu mapujúcu život troch bratov mexického pôvodu, žijúcich v Amerike a hľadajúcich si svoje miesto vo svete plnom pouličných gangov, drog a násilia ale tiež lásky, priateľstva a nových začiatkov.

Simone Elkeles - Perfect chemistry

Keď Brittany Ellis vkráča na hodinu chémie prvý deň jej posledného ročníka v škole, nemá vôbec poňatia, že jej starostlivo vytvorený "perfektný" život sa o chvíľu rozpadne pred jej očami. Je prinútená byť partnerom na labáky s Alexom Fuentesom, členom gangu z predmestia, ktorý ohrozí všetko, na čom tak tvrdo pracovala - jej bezchybnú reputáciu, jej vzťah s priateľom a tajomstvo, že jej domov je všetko, len nie perfektný.
Alex je problémový chlapec, čo si aj uvedomuje. Takže keď sa staví so svojim kamarátom, že naláka Brittany do svojho života, neprikladá tomu žiadnu váhu. No Alex si čoskoro uvedomí, že Brittany je skutočná osoba so skutočnými problémami a odrazu sa stávka, ktorú urobil z čírej arogantnosti premení v niečo viac.
Vo vášnivom ľúbostnom príbehu o hľadaní toho, čo sa nachádza pod povrchom, Simone Elkeles láme stereotypy a bariéry, ktoré hrozia držaním Brittany a Alexa od seba.


Simone Elkeles - Rules of Attraction

Keď sa Carlos Fuentes vracia do Ameriky po tom, čo žil jeden rok v Mexiku , nechce mať nič spoločné so životom, ktorý pre neho prichystal jeho starší brat na strednej škole v Colorade. Carlosovi sa páči žiť svoj život na hrane a chce si zvoliť svoju vlastnú cestu presne tak, ako jeho brat. Stretáva však Kiaru Westford. Nenahovorí toho veľa a je totálne vystrašená Carlosovým divokým spôsobom života. Ako sa postupne spoznávajú Carlos usúdi, že Kiara sa považuje za príliš dobrú pre neho a odmieta si priznať, že sa mu začína dostávať pod kožu. Čoskoro si však uvedomí, že byť sám sebou je presne to, čo Kiara v tejto chvíli potrebuje.


Je pravda, že tieto knihy nemajú príliš originálnu zápletku. Zlý chlapec, dobré dievča, stávka, predsudky...to sme tu už mali mnohokrát. Kde je však napísané, že vždy MUSÍME čítať niečo originálne? Nepatríte aj vy medzi tých, ktorí po prečítaní dobrej knihy pátrajú po ďalšej, ktorá by sa jej aspoň trochu podobala? Simone Elkeles vzala otrepané témy a premenila ich na niečo neuveriteľne vzrušujúce, romantické a smutné zároveň, na niečo, pri čom si oddýchnete ale donúti vás to tiež zamyslieť sa. Netvrdím, že ste v živote nič lepšie nečítali. Ak ste však milovníkom ľúbostných príbehov, tieto knihy by nemali ujsť vašej pozornosti.
Tretí a posledný diel série by mal vyjsť začiatkom roku 2011.
Ak som vás ešte stále nepresvedčila, možno vás presvedčí fakt, že prednedávnom istá filmová spoločnosť zakúpila práva na sfilmovanie Perfect Chemistry. Film je ešte len v štádiu príprav a žiadne detaily doposiaľ neboli zverejnené.

Ak by niekto chcel, knihy si za výhodné ceny môže zakúpiť tu:

Perfect Chemistry
Rules of Attraction

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára